miercuri, 31 decembrie 2014

Evaluarea gradului de risc pentru melanom

 
    Înainte de a posta tabelul referitor la acest subiect, voi explica două cuvinte:

  • melanom malign=cancer de piele
  • nevi=alunițe 
       În cazul în care există un singur DA, atunci riscul este mediu. Cu cât DA-urile sunt mai multe, cu atât riscul este mai înalt.
        În continuare voi prezenta câteva informații din literatura de specialitate (imaginile de mai jos nu îmi aparțin):                           Prezentarea nevilor atipici


                        Constatăm că persoanele cu pielea deschisă și cele cu pielea cu pielea foarte deschisă sau cu pistrui, cu ochii deschiși la culoare, cu păr blond au o predispoziție mai mare la arsuri și melanom. Dar și cele cu pielea inchisă trebuie să aiba grijă.
                Un prim sfat pe care îl pot da (dermatologul este mai la îndemână cu mai multe sfaturi): utilizarea cremei cu factor de protecție solară încă din primăvara până la sfârșitul lui august-începutul lui septembrie. Crema pentru corp nu este bună și pentru față. Pentru față recomand Crema de zi "Pellamar" (review AICI), dar acesta se potrivește doar persoanelor cu piele deschisă/foarte deschisă, din cauza culorii albicioase. Mai putem folosi o cremă BB cu FPS, dar din gama dermatocosmeticelor. Sunt bune și unele uleiuri/unturi cu FPS: ulei de cătină, unt de cacao, unt de shea, etc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu