marți, 14 iunie 2016

Simbol, estetică și floral

             Astăzi voi aborda un subiect puțin neobișnuit prin prisma postărilor mele de până acum: trandafirul, ca receptare a frumosului. Totodată, voi aminti una din axiomele Școlii de la Palo Alto: "Totul este comunicare."-> inclusiv accesoriile și vestimentația.
         Pentru început voi reda definiția trandafirului, așa cum este menționată în Dicționarul de simboluri și arhetipuri culturale al lui Ivan Evseev:
         " Mulți botaniști înclină să creadă că trandafirul se numără printre primele plante care au fost crescute de om nu în scopuri pur utilitare, ci sub un imbold estetic. Nu întâmplător, roza a devenit simbolul frumuseții, fiind cântată de poeții tuturor popoarelor. Într-o legendă din vechea Indie se povestește că Brahma, într-o dispută purtată cu Vișnu asupra frumuseții florilor, la început acordă prioritate lotusului. Când însă Vișnu îi arată un trandafir, Brahma e atât de încântat de splendoarea acestei flori, încât e nevoit să recunoască întâietatea lui Vișnu printre zei. Se presupune că patria primitivă de unde începe cultivarea trandafirilor ar fi Persia; aici s-a creat și vestitul motiv poetic al privighetorii -mascul, îndrăgostit de o roză, iar celebrul poet persan Saadi își scrie nemuritoarea operă închinată frumuseții și dragostei pe care o intitulează Golestan ("Grădina trandafirilor"). Din Orient, prin intermediul coloniilor din Asia Mică, trandafirul se răspândește în Europa, unde simbolismului său inițial i se adaugă alte sensuri și funcții mito-poetice. Vechii greci în timpul sărbătorilor își împodobeau cu ghirlandele de trandafiri casele, templele, statuile și mesele festive. Ei integrează această floare sistemului lor mitologic, asociind-o cultului unor zei ca Afrodita, Adonis, Eros sau Dionysos, care întruchipau frumusețea, dragostea și viața. Cultul trandafirului îl vom regăsi mai târziu la Roma, unde roza, flos Veneris, cum spune Ovidiu, face parte din paradigma bucuriilor vieții, fiind mereu în vecinătatea dragostei, a vinului și poeziei. Trandafirul este un simbol al dragostei ardente, atunci când floarea e roșie, sau al dragostei pure și elevate, atunci când petalele sale sunt colorate în alb. Roza semnifică, totodată, frumusețea și armonia luminii. Este și un simbol solar, semnificând lumina diurnă, înțelepciunea și impulsul creator , dar și un simbol al nemuririi și al inimii deschise spre cele mai nobile trăiri și idealuri umane; în creștinism, ea a devenit simbolul Maicii Domnului (Rosa virtnosa) și al lui Iisus Hristos (Rosa Aurea)."     (Evseev, 1994, pag.187)
           Observăm câte cuvinte frumoase se spun despre tradafiri! Întorcându-ne la subiectul articolului: cine mă cunoaște, știe că am o colecție de bijuterii handmade, iar cele mai multe sunt cu trandafiri (mai ales cerceii). Iar în imaginile de mai jos, veți observa câteva dintre ele (în prima port un set format din cercei și colier- colierul așa am vrut să  îl poziționez, floarea putând fi așezată și mai sus):





               Din fericire, se găsesc tot mai multe modele pe toate gusturile: atât culoare, cât și formă sau material. Și cel mai important, pentru bugetul fiecătuia! 
               În concluzie, trandafirii pot oferi ținutei (de zi sau de seară) o notă elegantă și feminină, cu un strop de romantism și rafinament. Fiți cât mai creative!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu